Het leven kan zomaar ineens een onverwachte wending nemen. Een verkeersongeluk of ziekte (een herseninfarct of –bloeding). Bam, je leven staat stil! Je hebt hersenletsel. Vanaf dat moment verandert het leven in een emotionele achtbaan. Je begint aan je herstelproces en moet daar hard aan werken en maar afwachten waar je uit gaat komen. Als je die weg eindelijk afgelegd hebt dan moet je het leven opnieuw in gaan richten, rekening houdend met de restverschijnselen. Moeilijk maar zeker niet onmogelijk. Dit boek geeft veel informatie over niet aangeboren hersenletsel en alles wat daarbij komt kijken maar het gaat vooral over de mogelijkheden. Het blijven geloven in jezelf, vertrouwen hebben in je eigen kracht en de moed hebben om door te gaan. Blijven werken aan jezelf om uiteindelijk te kunnen zeggen: “Ik heb een goed leven met nah!”

Titel
Dat is de titel van het boek: ‘Een goed leven met nah’. Voor het boek vertelden vijf lotgenoten mij hun ervaringsverhaal. Een van die lotgenoten, Diana, zei: “Ik heb een goed leven met nah!” ik vind dat een hele krachtige positieve zin en daarom is dat de titel van het boek geworden.

Afbeelding cover

Dit is een werk van Juan Gonzalez. Ook Juan heeft zijn verhaal verteld in het boek. Over dit schilderwerk schrijft Juan: ““Ondanks dat het leven niet altijd over rozen gaat, heb ik er nog een
uitdaging bij gekregen: Het hersenletsel dat als naam NAH draagt. Elke dag moet ik immers met mijn beperkingen leven. Ondanks (of is het dankzij?) deze hobbel is er voor mij een medicijn en dat is
positiviteit. Daar gaat dit werk over. Ook in turbulente tijden mezelf blijven en de kracht in mijzelf gebruiken om door te gaan. Het vertrouwen hebben dat na regen weer zonneschijn komt. Het gevoel
hebben dat ik er toe doe, wat er ook gebeurt. ‘Het geloof in mijzelf’“

Dat sluit perfect aan op het boek, dát is waar het boek over gaat! Ondanks alle beperkingen toch blijven zoeken naar mogelijkheden. In je eigen kracht blijven geloven, alles eruit halen wat maar mogelijk is om van het leven te blijven genieten. Ik ben dan ook heel blij met dit mooie werk voor de cover.

Drie delen
Het boek bestaat uit drie delen:

Deel A: Verhalen, voorbeelden en gedichten van lotgenoten. Deze kunnen steun geven en troost bieden of helpen om iets uit te leggen over nah.

Deel B: Theoretische achtergronden; informatie over de werking van de hersenen en over wat letsel in bepaalde gebieden voor gevolgen kan hebben op het functioneren van de getroffene. Deze theorie is beschreven in laagdrempelige taal.

Deel C:  Werkboekgedeelte, om door middel van zelfreflectie meer inzicht te krijgen in je nah en daardoor meer inzicht te kunnen geven aan je naasten en zorgverleners. Met als doel om vanuit dat verkregen inzicht te kunnen gaan denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Vanaf daar op weg naar een goed leven met nah.

De drie delen waaruit het boek bestaat zijn op zichzelf te lezen, maar ze complementeren elkaar ook.